Головні страви японського столу

Головні страви японського столу
8 October, 2021
Класичні японські рецепти, які прийшли з далекої давнини, мають назву «гармонія їжі». Цей термін означає не стільки всю японську їжу в цілому, скільки природну збалансованість і сезонність раціону країни Висхідного сонця. Проте, існують ще два синонімічних поняття: ніхонріорі - «японська кухня», і ніхонсеку - «їжа Японії». Вони не мають культурного контекстом, але використовуються в щоденній мові набагато частіше. Етикет і порядок подання їжі Першою стравою будь-якої з японських трапез, будь то святкове застілля або сімейна вечеря, є рис - в різні пори року його їдять або з фурікаке (сухою приправою), або з норі (водоростями) і цукудані (дрібною рибою або м'ясом, звареними в соєвому соусі). За ним, до будь-яких страв з яскравими прянощами, здатними перебити смак, йде сасімі - специфічна «нарізка» рибного м'ясного філе, сервірована з васабі, дайконом (японською редькою) і листами перилли. За ним - суп, роли, суші і пряні страви. У традиційній «високій» кухні порядок страв злегка видозмінений в бік особливої вишуканості. Все наповнення меню починається з ідеї Ічіджу Сансан - «три сторони, один суп», і включає в себе, відповідно, три побічних страви і одну центральну - суп: Білий рис - з приправами або без, обов'язково приготований на пару. Чуть-чуть цукемоно (солінь-овочів) і кономоно (маринованих огірків). Суп, іноді - місо суп або будь-який інший, що містить овочі, водорості або тофу. Саї (три гарніри або основних страви), якими можуть бути овочі, м'ясо, тофу, риба та інші знайомі найменування. Головні страви японського столу Однак існує і ряд страв, що не увійшли в короткий перелік звичаю Ічіджу Сансан. Вони так само популярні у всіх галузях японської кулінарії - турист легко зустріне їх як в дорогих ресторанах, так і в придорожніх забігайлівках. Агедаші тофу. Один з різновидів гарячого тофу: він нарізається на маленькі шматочки, присипається крохмалем і смажиться у фритюрі. Гюдон. Тарілка рису з яловичиною зверху. Кімпіра. Обсмажені в олії і тушковані в бульйоні з соєвого соусу і рисового вина овочі. Нікудзяга . М'ясо, тушковане з морквою, картоплею і цибулею. Завдяки приправ і соєвого соусу володіє ледь помітним солодким присмаком. Оден. Ласощі, традиційні для японської зими. Вариться з яєць, конняку (рослини, що нагадує картоплю) дайкона і рибних котлет з соєвим соусом. Темпура. Риба, морепродукти або овочі у фритюрі. Тондзіру. Суп на бульйоні зі свинини з овочами. Тонкацу. Свиняча панірована котлета у фритюрі. Сябу. Зварені в бульйоні овочі, тофу і м'ясо з соєвим соусом. Соба. Класична локшина з гречаного борошна. Сукияки. Маленькі скибочки м'яса і овочів, виварені в несоленому бульйоні. Подаються з сирим яйцем. Якіторі. Скибочки курки, смажені на вугіллі.
Додати коментар