Суп «фо» - візитна картка в'єтнамської кухні

Суп «фо» - візитна картка в'єтнамської кухні
13 December, 2019
Багато поколінь в'єтнамців починають день з порції супу «Фо», тому що на сніданок заведено їсти суп з м'ясом. Така традиція. Однак це не означає, що «фо» їдять тільки в першій половині дня. Це легка для травлення страва, тому «фо» їдять незалежно від часу доби: вранці, вдень і ввечері. Основні компоненти цього супу: рисова локшина «фо», тонко нарізане м'ясо, зелень і бульйон. Секрет смачного «фо» полягає в бульйоні, який повинен бути наваристим, ароматним, але обов'язково прозорим. Кожен кухар дбайливо зберігає свою кулінарну «родзинку». Розрізняють «фо з куркою» і «фо з яловичиною» в залежності від того, на яловичому або курячому бульйоні готується цей традиційний суп. У велику піалу кладуть білу рисову локшину, зверху - кілька тонких пластинок вареного м'яса або курки, все посипають кільцями ріпчастої цибулі, дрібно порізаними кінзою і зеленою цибулею, потім заливають гарячим бульйоном. Це і є в'єтнамський суп "фо". Додатково окремо подаються порізаний тонкими кільцями червоний перець, свіжі лайми та інші пряні трави: соєві паростки, листочки перцевої м'яти, селери, маринований часник. Можна за бажанням додати соєвий соус або соус чилі. Кислий сік лайма, який додають в бульйон, надає супу особливу пікантність і підсилює сприйняття смаку. Щоб кісточки лайма не були в тарілці, краще спочатку вичавити сік в ложечку, а потім вже заправити ним бульйон. Їдять «фо» паличками і довгастою ложечкою. Суп «фо» завжди подають на сніданок в готелях. Іноземні туристи дивуються, як можна їсти суп вранці. Але для в'єтнамців гаряча піала фо є ідеальним початком дня. Є один конфліктний нюанс з видом локшини. Якщо гостей виявилося більше, ніж планувалося, і біла рисова локшина закінчилася раніше, ніж всі поїли, то спритний кухар замінює її сублімованою локшиною. Туристи обурюються, розцінюючи це як зниження класу обслуговування, і не приховують гнівних емоцій і сильних виразів. Це і кидає в'єтнамців в сум'яття. Адже заміна рисової локшини сублімованої є рівноцінною заміною або навіть поліпшенням сервісу. Оскільки рисова локшина робиться з банальної рисової муки, а до складу сублімованої локшини входить дороге імпортне пшеничне борошно. Так що якщо в'єтнамці замість дешевої білої локшини покладуть в піалу брикет сублімованої локшини, це означає, що намагалися краще, а вийшло як завжди. Суп «фо» вважається візитною карткою в'єтнамської кухні. Однак авторство рецепта пов'язують з французами. Передісторія була така. В кінці XIX - початку XX французи будували Індокитайську залізницю. Для забезпечення робочих гарячим, ситним і недорогим харчуванням і придумали суп фо. Нове блюдо швидко набуло популярності. Історія зберегла в пам'яті дату, коли суп "фо" вперше приготували з куркою. Це сталося в 1925 році в Ханої. В даний час в спеціалізованих закусочних пропонують різні варіації супу «фо» на вибір за смаком: з добре провареним або злегка провареним в киплячому бульйоні м'ясом, з черепашками, з морепродуктами, з хрящиками і кров'яним холодцем. Ці бордово-коричневі кубики багатьох іноземців дещо бентежать. Але, врешті-решт, нас же не лякає плитка гематогену або смажена в сметані печінка, насправді той же самий хімічний склад, просто в іншому вигляді. Кілька років тому в'єтнамські кухарі придумали нове блюдо з рисової локшини фо - фаршировані млинчики фо - на в'єтнамською мовою «фо Куон». В тонкий білий м'який млинець фо загортається порізана смужками відварна свинина, креветка, листя салату, морква, зелень. Млинці беруть паличками, їдять, вмочуючи в спеціальний соус. Завітайте до нас, щоб скуштувати надзвичайно смачний суп «Фо», який ви точно полюбите.
Додати коментар