Нігірі – жменька рису, що завоювала весь світ
16 December, 2019
Всі, хто любить Японську кухню, обов’язково куштували, або хоча б бачили в меню суші нігірі. Але, чомусь, в нашій країні, вони не користуються особливо великою популярністю. Всім цікавіше їсти роли, а нігірі здаються більшості людей занадто простими. Це можна зрозуміти, адже нігірі дійсно складаються з небагатьох інгредієнтів, але саме вони і є традиційною японською стравою. Тому, якщо хочеться куштувати щось дійсно японське, варто переглянути своє ставлення до нігірі і, можливо, навіть навчитися готувати їх вдома. І щоб допомогти вам в цьому, «Tykami» в цій статті розкаже багато цікавого та корисного про нігірі.
Нігірі або жменька рису
Назва «нігірі» перекладається з японської мови як «жменька». Тобто для приготування цієї страви брали таку кількість рису, яка б могла поміститися в долоні. Саме стільки основного інгредієнту використовується і сьогодні. Сучасні кухарі також відміряють рис жменьками, коли готують нігірі.
До речі, простота приготування нігірі не є чимось дивовижним. Адже спочатку суші виглядали як риба, перекладена рисом. Древні японці ще з давніх-давен використовували рис для зберігання риби. Але в 17-му сторіччі вони зрозуміли, що просто викидати рис – це неправильно і марнотратно, тому стали робити з нього рисовий оцет.
І лише коли минула ще певна кількість часу, кухар на ім’я Джохей раптом вирішив спробувати їсти рибу разом з рисом. Джохей подумав, що рибу більше не треба так довго маринувати, адже є оцет. Тому він просто зробив з рису кульку, взяв промаринований шматок риби, намастив васабі, поклав на цю кульку і з’їв. Так і з’явилися перші суші. До речі, вони швидко стали дуже популярними, адже в ті часи, а тоді на дворі стояло 19-те сторіччя, японці дуже сильно вірили в антисептичні властивості васабі, тому із задоволенням їли всі страви, в яких воно було.
Коли Джохей почав ділитися своїм рецептом з іншими кухарами, він завжди підкреслював, що одну штуку людина має з’їдати за один прийом. А значить, треба брати тільки жменьку рису. І чим частіше він казав японською «жменька» – тим швидше назва «нагірі» приживалася серед людей.
Чим особливі нігірі
Сьогодні васабі вже не кладуть в нігірі, тому замовляючи такі суші, ви отримуєте трохи змінену, але традиційну японську страву, в якій ідеально поєднаний смак риби та рису.
Але не варто боятися, що рис буде занадто сухим і прісним. Для його приготування використовується спеціальна заправка з оцту, цукру та солі, тому страва отримує дуже цікавий та пікантний смак. Саме тому нігірі можна їсти без додаткових спецій та соусів. Це дуже зручно, тому японці часто кладуть в свої ланч-боки саме нігірі. Адже їх можна з’їсти руками, без соєвого соусу та інших додатків.
Отже якщо ви хочете відчути той справжній традиційний смак, який майже не змінився за півтора сторіччя – тоді вартує хоча б раз замовити саме нігірі. Бо ця традиційна страва прекрасно передає той смак, який є характерним для Японської кухні. «Tykami» пропонує всім спробувати нігірі, роли та інші страви азіатської кухні. Замовляйте та насолоджуйтеся.