Найпопулярніші соуси в Японській кухні (частина 1)

Найпопулярніші соуси в Японській кухні (частина 1)
23 December, 2019
Замовляючи роли та інші страви, наші клієнти завжди бачать перелік інгредієнтів, серед яких зустрічаються різні соуси. І якщо про соєвий соус знають практично всі, то інші варіанти додатків часто викликають у людей багато питань. Тому щоб нашим клієнтам не доводилося «питати у Гугла», що ми їм пропонуємо, ця стаття (в двох частинах) буде присвячена найпопулярнішим соусам в Японській кухні. Отже, почнемо. Соєвий соус. Це найвідоміший японський соус, який вважається найбільш універсальним. Він є основою для 80-ти відсотків всіх японських соусів. Також його використовують, щоб замаринувати м'ясо, заправити салати і навіть приготувати супи. А якщо подивитися склад інших страв з японської кухні, то практично у всіх із них буде соєвий соус. Він має солонуватий присмак, тому цей соус може замінити сіль. Це дуже важливо знати, адже готуючи страви вдома, багато людей робить помилку і додає як сіль, так і соєвий соус. Це призводить до того, що страва виходить надто пересоленою. Саме тому рекомендуємо класти цей соус у невеликих кількостях та завжди пробувати страву, перш ніж додавати в неї сіль. Але не будемо надовго зупинятися на соєвому соусі, адже про нього і так багато відомо. Краще розкажемо про ті види соусів, які для більшості українців досі є новинкою. Теріякі. Цей соус сміливо можна назвати другим за популярністю. Сьогодні він також всесвітньо відомий та має мільйони справжніх фанатів, які обожнюють додавати до своїх страв (до речі, не завжди саме японських) цей чудовий соус. Найчастіше, його подають зі стравами, в яких є курка. Також він добре смакує разом з яловичиною та свининою. А ще, саме його використовують, аби приготувати японське рагу за традиційним рецептом. В якості основи використовується соєвий соус. А щоб зробити його менш яскравим, солоним та різким, в соус додається мед, цукор та японське вино мірін. В деяких випадках його замінюють винним оцтом. Оскільки теріяки має солоно-гостро-солодкий смак, в його складі також є часник та імбир. Коли всі інгредієнти змішані, їх ставлять на повільний вогонь і варять протягом 15-20 хвилин. Цей рецепт дуже простий, але якщо немає можливості чи бажання витрачати час на пошуки інгредієнтів, завжди можна придбати вже готовий соус, який також чудово смакує. Сьогодні цей соус додають в деякі види ролів, аби підкреслити їх солодкуваті інгредієнти. Теріякі завжди є фаворитом у тих гурманів, які люблять, коли в одній страві поєднуються солоні та солодкі відтінки. Васабі. Як і соєвий, цей вид соусу також вже давно є відомим і популярним. Його завжди подають до ролів і суші, оскільки це є одною з традицій японської кухні. Якщо ж говорити про те, чим, насправді, є васабі, то це сорт хрону, який спеціально висушують та перетирають у порошок. А потім перетворюють в соус-пасту, яка має дуже гострий смак і різкий аромат. Васабі просто обожнюють люди, які люблять гострі страви з яскраво-вираженим смаком. А про інші соуси «Tykami» розкаже в другій частині статті.
Додати коментар