Сашимі – особлива японська рибна нарізка
3 February, 2020
Відвідуючи японські ресторани, українці, найчастіше, замовляють роли або локшину чи рис. А от на сашимі вони звертають увагу набагато рідше. Це не дивно, оскільки людям, які мало знаються на Східній кухні, часто важко зрозуміти, нащо платити гроші за просто нарізану рибу. Бо вони можуть купити в супермаркеті філе лосося та самі так його порізати.
От тільки все не так просто, як здається на перший погляд. Насправді, сашимі – це справжній японський делікатес. Його дуже люблять, цінують та завжди готують особливо скрупульозно. Тому щоб ви краще розуміли, що ж таке сашимі та чого треба хоч би спробувати цю страву, в статті «Tykami» розкаже про походження сашимі та особливості цієї нарізки.
Що таке сашимі
Сашимі називають нарізку не тільки з риби, але і з морепродуктів. В цю страву може входити вугор, тунець, креветки, восьминіг, скумбрія, лосось, кальмари. А кращі японські кухарі подають навіть рибу фугу, бо знають, як її правильно нарізати.
Саме сашимі є прикладом справжньої традиційної Японської кухні. Ця нарізка добре зображає ставлення японців до їжі. В ній немає нічого зайвого, всі продукти не проходили теплову обробку, тому зберегли свої натуральні смакові якості та аромат.
Багато людей ставиться до сашимі з підозрою, адже в нарізці тільки сира риба. Насправді, вона проходить екстремальну заморозку. А ще, кухарі завжди обирають тільки найякісніші види риби, аби завжди бути впевненими в тому, що вони подають своїм клієнтам тільки найкраще і точно не нашкодять їх здоров’ю.
Якщо говорити про назву, то вона складається з двох ієрогліфів, що мають значення «проколота риба». Саме ця назва виникла не випадково. І з’явилася вона завдяки способу зберігання, який колись використовували японці. Коли у них не було сучасних технологій, рибалки все одно знаходили методи, які допомагали довше зберігати рибу. Наприклад, виловивши її з води, вони зразу ж проколювали рибині голову і відправляли в лід. Через те, що риба помирала миттєво, вона могла зберігатися тиждень.
Звісно ж, сьогодні так рибу ніхто не зберігає, але стара назва лишилася і зараз ми її використовуємо, коли говоримо про нарізку делікатесів.
Як правильно приготувати сашимі
Щоб закуска вийшла смачною, її ні в якому разі не можна різати аби як. Треба обов’язково брати тільки дуже гострий ніж, а також знати, яку рибу якими шматочками краще нарізати. Наприклад, лосось ріжуть прямокутними шматками які мають товщину 1 сантиметр та довжину 5 сантиметрів. А от тунець треба нарізати кубиками 1 на 1 сантиметр. Кальмари варто різати товщиною не більше половини сантиметра.
Подавати сашимі треба на початку святкування. Саме тоді гості зможуть оцінити смак риби, адже їх рецептори ще не «втомлені» від споживання різних страв.
До речі, ще на початку 20-го століття сашимі могли їсти лишень японські багатії, бо тільки вони мали змогу придбати настільки дорогу і якісну рибу. А сьогодні сашимі може спробувати кожен, то ж і ви не відмовляйте собі в такому делікатесі.