Все про найпопулярніші водорості – норі

Все про найпопулярніші водорості – норі
25 March, 2020
На рівні з рисом, найважливішим інгредієнтом для приготування ролів є норі. Цей вид водоростей давно вже не викликає здивування в українців, хоча ще пару десятирічь тому більшість наших співвітчизників дивилися на дивні квадратні сушені водорості зі здивуванням. Тепер ми знаємо, що вони необхідні, аби роли тримали форму та мали свій особливий смак. Проте, далеко не кожен знає, в чому особливість цих водоростей, де вони ростуть та яка їх історія. Тому зараз ми трохи розкажемо вам про найпопулярніші в світі водорості – норі. Трохи з історії норі Цікаво, що норі – це назва не одного виду водоростей, а цілої групи. Так звуться їстівні червоні водорості роду Порфіра. Ми звикли їх бачити саме у вигляді листів, в які загортають рис та начинку, аби приготувати роли. Але, в Азіатській кухні і не тільки, їх використовують і для інших страв. Наприклад, в Азії норі додають в лапшу, а в Англії з них взагалі роблять котлети. Таку дієтичну страву дуже полюбляють вегетаріанці, адже норі мають свій цікавий специфічний смак, до того ж, вони насичують організм великою кількістю мінералів та вітамінів. Перші письмові згадки по норі датовані 600 роком нашої ери. В літописах йдеться про те, що в ті часи ці водорості можна було зустріти в Китаї. Вони вважалися делікатесом, а ще, їх використовували для приготування лікарських засобів. Більше спогадів про норі з’явилося в 11-му сторіччі. Тоді їх стали їсти моряки, використовуючи в повсякденному меню в якості гарніру. Але, все ж таки, хоча вперше про норі згадують в китайських літописах, батьківщиною цих водоростей всі звикли вважати Японію. І це не дивно, бо саме в цій країні норі стали використовувати настільки часто, що їх навіть обклали податком і вони потрапили в список продуктів, якими імператору платити данину. Звісно ж, в ті часи норі мали зовсім не такий зовнішній вигляд, до якого звикла сучасна людина. Раніше їх подавали в вигляді пасти. І лише в 20-му сторіччі з’явилися технології, які дозволили виростити достатню кількість водоростей, щоб перетворити їх в квадратні тоненькі листи темно-зеленого кольору. До 40-х років минулого сторіччя норі не вирощували скрізь, тому їх їли лише багатії. Але в 1949-му році вчені виявили, що водорості цієї групи розмножуються в мушлях устриць, завдяки чому їх почали вирощувати всі, хто забажає, і норі стали доступними кожному. Правда, для вирощування норі потрібні специфічні умови та і ростуть вони ціле літо. Але, це вже не проблема для культиваторів. Цікаво, що для перетворення водоростей в лист їх не пресують, а просто подрібнюють та кладуть на бамбукові килимки сушитися. Саме завдяки циновкам листки мають таку форму та фактуру. Сьогодні водорості норі можна придбати будь-де, тому вони перестали бути делікатесом, але все одно лишилися дуже смачним і цікавим інгредієнтом. Замовляючи роли в «Tykami» ви завжди можете переконатися в тому, наскільки чудово вони підкреслюють смакові особливості інших інгредієнтів та додають свою родзинку. То ж купляйте роли і насолоджуйтеся їх неймовірно ніжним смаком.
Додати коментар